PSYYKKINEN VALMENNUS Tunnetaidot ja niiden harjoittelu

19.01.2022

Tunnetaidot ovat olennainen osa psyykkistä valmennusta ja urheilijan menestystä. Miksi - se selviää videolla! Ensimmäisessä jaksossa käsittelimme tunteita ja urheilua, joko katsoit sen? Jos et, voit mennä videoon painamalla alla olevaa nuolta. Tässä toisessa osassa nuolen alla sivutan noita ykkösjakson asioita ja kerron, kuinka voit tehdä tunneharjoitteita kasvattajana ja valmentajana.

Tunnetaitoharjoitteet 

Tunnetaitoja kannattaa harjoitella treeneissä ja kisojen jälkeen keskusteluin. Tässä joitakin harjoitteita treeneihin. Harjoitteet soveltuvat parhaiten aikuisille, nuorille aikuisille nämä harjoitteet voivat olla liian vaativia. Harjoitteiden haastavuuden tuntuun vaikuttaa yksilölliset ominaisuudet, mutta myös laji. Esimerkiksi tanssijalla on yleensä vahvemmat tunnetaidot kuin pallon pelaajalla. Tanssiin ja musiikkiin liittyvät vahvasti tunteet, joten tunneharjoittelua tulee kuin itsestään. 

Alla muutamia harjoituksia treeneihin: 

🔸️Kokeile osaatko virittää mielesi eri tunnetiloihin (ilo, kiukku, ylpeys, jne - mitä huomioita)
🔸️Tee urheilusuoritus eri tunteilla treeneissä
🔸️Mieti milloin teit onnistuneen urheilusuorituksen - mitä tunteita suoritukseen kuului?
🔸Entä epäonnistunut suoritus - mitä silloin oli mielessä ja mitä tunteita se herätti?
🔸Harjoittele tunteen vaihtoa (urheilusuorituksen keskittyminen voi herpaantua jonkun tunteen yllättäessä esim. yllättävä tilanne ja tunneryöppy - miten hallitset tunteita ja saat vaihdettua tunteet itseluottamuksen tunteisiin?
🔸Mitä tunteita itseluottamuksesi sisältää?

Kiinnitä huomiota kuinka puhut itsellesi ja millaisen palautteen annat. Opettele antamaan kehittävää palautetta myös itsellesi. 

Tunnehallinta on iso osa onnistunutta suoritusta. Mieltä voi harjoitella kuten fyysiikkaa. Tunneharjoitteet eivät tarvitse valmentajalta aikaa, vaan hieman ajatustyötä ja viitseliäisyyttä.


Tunnetaitoharjoitteet tasoon sopivalla valmennuksella

Videolla kerron tarkemmin mitä tulee huomoida eri ikäisten valmennettavien kanssa. Lasten ja nuorten harjoittelussa olisi hyvä, että fysiikkaharjoittelu sisältää psyykkistä valmennusta.  Valmentaja voi itse opiskella tai ottaa esim. psyykkisen valmentajan menttoriksi tukemaan mielen valmentamista. Menttori on apuna haasteellisissa tilanteissa, kun asiat eivät mene kuten valmentaja on suunnitellut, tai vuorovaikutustilanteet kuormittavat. Parasta olisi, että menttori olisi mukana jo ennen ongelmatilanteiden syntyä, eli siinä vaiheessa kun vahvaa luottamuspohjaa rakennetaan.

Aikuisten kanssa psyykkinen valmentaja voi olla osana joukkuetta kartoittaen tilanteen ja johtaa oikeanlaisiin harjoitteisiin ja luentoihin. Yksilöurheilussa psyykkinen valmentaja osoittaa yksilöllisiä harjoituksia joilla urheilija kehittää mieltään. 

Omat palveluni olen kehittänyt urheilijaystävällisesti siten, että jokaisella urheilijalla olisi mahdollisuus kehittää itseään vahvemmaksi myös mielen osalta - Älä anna vastustajalle etumatkaa! 

Teen valmennuksia pääasiassa etänä . Psyykkisen valmennuksen palveluissa myös luentoja ja lähivalmennusta Kuortaneella, Seinäjoella ja Etelä-Pohjanmaan alueella. 

Tästä pääset tutustumaan Urheilijan Mieli -valmennuksiin. Jo 3 kuukauden jakso valmennuksessa tulee tekemään ison muutoksen henkisesti! 


Urheilijan hyvinvoinnin tukena;

Kati


Tule mukaan postituslistalle ja saat uusimmat päivtyk